Over mij

 

OVER MIJ

 

Met de pIrene_childaplepel ingegoten

Fotografie loopt als een rode draad door mijn leven. Als dochter van een semiprofessionele fotograaf heb ik de affiniteit voor dit vak al op zeer jonge leeftijd – letterlijk – ontwikkeld. Ik stond zowel voor de camera als in de donkere kamer, om daarna op de ouderwetse manier de foto’s te zien ontstaan. Behalve erg arbeidsintensief, bleef dát toch altijd het spannendste moment (van iedere fotograaf). De stappen die moesten worden afgelegd om je foto uiteindelijk te kunnen zien, duurden alles bij elkaar vaak dagen. Inmiddels is dit gereduceerd naar amper één seconde. Eigenlijk bizar als je daaraan denkt! Als tiener en twintiger werd ik soms gevraagd als model bij bevriende fotografen. Zo heb ik ook wat ervaring aan de andere kant van de camera op kunnen doen.

 

2015-08-16 14.56.16Creativiteit

Als jonge moeder van 2 kinderen ben ik een opleiding tot visagiste gaan volgen. Naast mijn reguliere werk op dat moment, miste ik een uitlaatklep voor mijn creatieve inspiratie. Deze stap heeft me opnieuw in de wereld van de fotografie gebracht en ik heb mogen werken met geweldige fotografen zoals John Geeven en Patricia Steur. Toch heeft het nog vele jaren geduurd tot ik de camera, net als mijn vader, zélf op semiprofessionele basis durfde te hanteren. Dit heb ik met name te danken aan enkele bijzondere mensen die onvoorwaardelijk geloven in wat ik doe.

Altijd in ontwikkeling

Mijn twee kinderen hebben beiden een enorme bijdrage geleverd aan mijn ontwikkeling als fotograaf. En dat doen ze nog steeds. Mijn dochter is mijn muze. Haar natuurlijke schoonheid en gemak van poseren maken dat ik op ieder gewenst moment een prachtig model in kan zetten. Ze is een spiegel voor mij waar ik (meestal) met heel veel plezier inkijk. Mijn zoon is een kanjer op het ICT-vlak, die af en toe gek moet zijn geworden van het vragenvuur dat ik lanceerde bij het opstarten van mijn website en alle technische dilemma’s die ik tegenkom. Zijn visie om mij niet afhankelijk te maken van zijn expertise, maar het mij zelf te laten ontdekken, heeft mij een enorme vrijheid opgeleverd. Hij wist als geen ander hoe prettig het is als je zelfredzaam bent. Als je als ouders leert luisteren naar je kinderen hoor je, behalve een echo, vaak ook de meest oprechte visies. Niemand kent jou beter dan jouw eigen kinderen. En, hoe confronterend soms ook, zij hebben de meest zuivere kijk op jouw werk en (persoonlijke) ontwikkeling. Hun onbegrensde vertrouwen is voor mij toch wel het mooiste cadeau dat je als ouder kunt ontvangen!

Het leven in beeld brengen

Als fotograaf laat je anderen meekijken in jouw belevingswereld. De mijne is voor sommige mensen niet altijd te volgen geweest; mijn foto’s daarentegen zijn weer heel herkenbaar. In veel gevallen zet ik een foto kracht bij met een begeleidende tekst, om zo nóg beter het gevoel over te brengen wat ik wil uitdrukken. Emoties zijn voor velen een gevoelig gebied. Voor mij is het in 1 woord LEVEN. Tenminste, als het vanuit de kwetsbaarheid gebeurt. Andere intenties zorgen vaak voor een zwaarte waar niemand op zit te wachten. Door mijn positieve kijk op het leven waarin pijn, verdriet en onvolkomenheden er mogen zijn, probeer ik onbevooroordeeld te fotograferen en mezelf én anderen te laten zien zoals ze daadwerkelijk zijn.